4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Shell Eco Marathon

  • Διαστημόπλοιο, τόσο σε εμφάνιση όσο και σε τεχνολογία, το PAC ΙΙ που κέρδισε το φετινό διαγωνισμό οικονομίας.

  • Ο τετράχρονος κινητήρας της Honda ήταν μια κοινή επιλογή των δύο ελληνικών συμμετοχών.

Έκθεση ιδεών

Tο 21o Shell Eco-Marathon αποτέλεσε για άλλη μια φορά το πεδίο όπου διαγωνίστηκε η φαντασία μαθητών και φοιτητών με φόντο την εξοικονόμηση καυσίμου.

KEIMENO: KΩΣTAΣ ΦOYKHΣ

ΠΟΛΛΟΙ ήταν εκείνοι που ήταν σκεπτικοί βλέποντας τις περίεργες κατασκευές που γύριζαν αργά στην πίστα του Νογκαρό της Νότιας Γαλλίας. Αναρωτιόνταν αν είναι ποτέ δυνατόν αυτές να κυκλοφορήσουν μια μέρα στους δρόμους της Ευρώπης. Καμία σχέση! Έχουμε προ πολλού εγκαταλείψει την εποχή της δοκιμής ολοκληρωμένων λύσεων. Στον 21ο αιώνα ακόμα και οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όταν κατασκευάζουν πρωτότυπα οχήματα ουσιαστικά δοκιμάζουν μεμονωμένες ιδέες. Αυτές ήταν που κυριάρχησαν και στην 21η διοργάνωση του Shell Eco-Marathon.

Αθήνα – Εδιμβούργο με 1 λίτρο βενζίνης...
Ή αλλιώς 2.836 χλμ. κατάφερε να κάνει το υδρογονοκίνητο PAC II του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης. Αλίμονο όμως, όσα είχαμε να πούμε για το Eco Marathon να περιορίζονταν σε αριθμούς. Σύμφωνοι, το περσινό ρεκόρ των 2.410 χλμ. ξεπεράστηκε κατά πολύ, ωστόσο αυτά που έχουν μεγαλύτερη αξία συνέβησαν εκτός πίστας. Ας προσπαθήσουμε να βάλουμε μια σειρά, ώστε να εξηγήσουμε τη διαδικασία. Πρώτα από όλα, η αρχική πρόταση της παραγράφου ακούγεται λίγο οξύμωρη σε σχέση με τον τίτλο. Τι σχέση έχει η βενζίνη με το υδρογόνο; Αν μάλιστα προσθέσουμε και τις κατασκευές που κινούνται με αιθανόλη ή ακόμα και με ηλιακή ενέργεια, τότε το ζήτημα περιπλέκεται περισσότερο. Η απάντηση είναι ότι για όλα τα εναλλακτικά καύσιμα γίνεται αναγωγή της θερμογόνου δύναμης, ώστε στο τέλος τα αποτελέσματα να ισοδυναμούν με την αντίστοιχη 1 λίτρου βενζίνης. Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με την απόσταση. Τα 2.836 χλμ. με μέση ωριαία ταχύτητα 30 χλμ./ώρα θα καλύπτονταν σχεδόν σε 4 ημέρες, αλλά ο αγώνας ήταν διήμερος (ούτε καν τόσο, αν σκεφτείτε ότι η κάθε μέρα είχε περίπου οχτώ ώρες αγώνα). Ο γρίφος σε αυτήν την περίπτωση είναι πολύ πιο εύκολος, αφού κάθε ομάδα έπρεπε σε κάθε προσπάθειά της, από τις 4 που είχε συνολικά δικαίωμα, να καλύψει περίπου 25 χλμ. (7 γύρους της πίστας) και ανάλογα με την ποσότητα καυσίμου που κατανάλωναν γινόταν και πάλι αναγωγή στην απόσταση που θα κάλυπταν με 1 λίτρο βενζίνης.

Διαφορετικό κλίμα...
Η λέξη «αγώνας» ίσως είναι σχετικά λανθασμένη, όταν χρησιμοποιείται για το Eco-Marathon, αφού το μόνο στοιχείο ανταγωνισμού είναι η επίδοση. Από εκεί και πέρα, η λέξη «γιορτή» είναι μάλλον η πιο κατάλληλη. Φανταστείτε μαθητές και φοιτητές από κάθε γωνιά της Ευρώπης –και όχι μόνο- να συναναστρέφονται ανταλλάσσοντας ιδέες, εργαλεία και δεδομένα, ώστε ο ένας να βοηθήσει τον άλλο να φτάσει πιο μακριά. Επειδή όμως μιλάμε για νέα παιδιά, οι σχέσεις τους δεν περιορίστηκαν στο καθαρά τεχνικό μέρος, αλλά προχώρησαν πιο πέρα, μετατρέποντας τα «paddock» του Νογκαρό σε ένα τεράστιο πάρτι. Οι Τούρκοι κερνούσαν τον κόσμο καφέ και λουκουμάκι, οι Δανοί είχαν στήσει μια μικρή σκηνή όπου έπαιζαν ζωντανή μουσική και οι Πορτογάλοι διοργάνωσαν ένα πάρτι στην τέντα τους, όπου όλοι ήταν καλεσμένοι. Μαθήματα ήθους και «ευ αγωνίζεσθαι». Λίγο πιο πέρα, είχε στηθεί ένα μεγάλο κάμπινγκ, όπου η πλειονότητα των συμμετεχόντων κατασκήνωσαν και έζησαν μαζί για μερικές μέρες. Αυτή είναι η ενωμένη Ευρώπη του αύριο, κύριοι πολιτικοί!_ Κ. Φ.

Οι Έλληνες και τα ρεκόρ
Το Shell Eco Marathon είχε και φέτος, όπως και πέρσι, ελληνική συμμετοχή, και μάλιστα άκρως επιτυχημένη. Χάρη στην προσπάθεια της Shell Ελλάς και κάποιων πραγματικά διορατικών χορηγών, τρία ελληνικά σχολεία είχαν φέτος τη θέση τους μεταξύ των ευρωπαϊκών, αριθμός που από μόνος του είναι ρεκόρ. Τελικά, στη μάχη ρίχτηκαν μόνο τα δύο, αφού το 1ο ΤΕΕ Γιαννιτσών δεν κατάφερε να βρει κάποιο χορηγό που να καλύψει τα έξοδα μεταφοράς του ηλιακού «GRECO 2004», ενός οχήματος που είχε κατασκευαστεί για το ΦΑΕΘΩΝ 2004. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Κώστας Ξουλίδης ήταν εκεί, για να παρουσιάσει την προσπάθεια των παιδιών από τη Βόρεια Ελλάδα.

Ο Πήγασος
Έτσι ονομάζεται το όχημα του 1ου και 2ου ΤΕΕ Αιγάλεω. Πρόκειται για μια πρωτότυπη κατασκευή την οποία κινεί ένας τετράχρονος βενζινοκινητήρας 25 κ.εκ. της Honda, που συνήθως συναντά κανείς σε χλοοκοπτικά. Το αμάξωμα, το οποίο κατασκεύασαν οι ίδιοι οι μαθητές υπό την επίβλεψη των καθηγητών τους, αποτελείται από αλουμίνιο και ανθρακονήματα, ενώ το σύστημα διεύθυνσής είναι από καρτ και το αντίστοιχο της πέδησης από ποδήλατο. Το εντυπωσιακό τού εγχειρήματος, που ξεκίνησε περίπου το Νοέμβριο, είναι ο τρόπος που μορφοποίησαν τα ανθρακονήματα του αμαξώματος. Χρησιμοποιώντας μια μπαγκαζιέρα οροφής για καλούπι και φύλλα πλαστικού με αερόθερμα για φούρνο, απέδειξαν ότι το ελληνικό δαιμόνιο μπορεί να δημιουργήσει ακόμη και όταν η υποδομή απουσιάζει. Στο Νογκαρό, ο Πήγασος κάλυψε 208 χλμ. με 1 λίτρο βενζίνης, απόσταση που αποτελεί νέο πανελλήνιο ρεκόρ και έφερε τα σχολεία του Αιγάλεω στην 106η θέση μεταξύ 227 ομάδων. Βέβαια, αυτό κάθε άλλο παρά εφησύχασε τους ανθρώπους της ομάδας, οι οποίοι πριν ακόμα μαζέψουν τα πράγματά τους από τη Γαλλία ήδη είχαν αρχίσει να σχεδιάζουν τις βελτιώσεις που θα κάνουν για το 22ο Eco-Marathon.

Ο Σπονδοφόρος
Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, το όχημα που κατασκεύασε το 2ο Γυμνάσιο Χίου ήταν νικητής «από τα αποδυτήρια». Το πανέμορφο νησί του ανατολικού Αιγαίου δεν είναι, όπως και να το κάνουμε, Αθήνα, συνεπώς, προκειμένου να προχωρήσουν οι όποιες πρωτοποριακές ιδέες, χρειάζεται η υπέρβαση. Τέτοια ήταν η προσπάθεια που έφερε το Σπονδοφόρο στο Νογκαρό. Οι προδιαγραφές του μοιάζουν πολύ με εκείνες του Πήγασου, αφού μοιράζονται τον ίδιο κινητήρα, σύστημα διεύθυνσης και πέδησης. Στο αμάξωμα, αν και αποτελείται από τα ίδια υλικά, δε χρησιμοποιήθηκε καλούπι για τη μορφοποίηση των ανθρακονημάτων, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η προσθήκη στόκου, που τελικά αύξησε λίγο το βάρος. Οι τροχοί είναι 20΄΄ και προέρχονται και αυτοί από ποδήλατο. Στην πρώτη της συμμετοχή στο θεσμό, η ομάδα κατάφερε να πετύχει κατανάλωση 160 χλμ./λίτρο, αποτέλεσμα, αν μη τι άλλο, ενθαρρυντικό για το μέλλον.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΟΜΑΔΩΝ
1ο και 2ο ΤΕΕ Αιγάλεω
Επικεφαλής: Δημήτρης Οικονόμου
Οδηγός: Κοντογιώργης Γιάννης (17 ετών)
Όχημα: «Πήγασος»
Κατηγορία: Πρωτότυπο Βενζίνης
Τεχνικά χαρακτηριστικά: Κινητήρας 25 κ.εκ. Honda
Πλαίσιο από ανθρακονήματα και αλουμίνιο (βάρος: 40 κιλά)
Χορηγοί: Δήμος Αιγάλεω, 3ο Επιχειρησιακό Πλαίσιο Στήριξης «Τεχνομάθεια ΙV», sabotaz.com, Μultisoft ΑΕ, Trygon, Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης.
Μας είπαν: «Το πιο σημαντικό είναι ότι τα παιδιά βλέπουν πως, όταν προσπαθείς, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο», Δημήτρης Οικονόμου.
«Θα ήθελα να φτιάξω ένα αυτοκίνητο όπως μου αρέσει εμένα», Γιάννης Κοντογιώργης.

1ο Γυμνάσιο Χίου
Επικεφαλής: Γιάννης Καμενάκης
Οδηγός: Χαρά Καμενάκη (13 ετών)
Όχημα: «Σπονδοφόρος»
Κατηγορία: Πρωτότυπο Βενζίνης
Τεχνικά χαρακτηριστικά: Κινητήρας 25 κ.εκ. Honda
Πλαίσιο από ανθρακονήματα και αλουμίνιο (βάρος: 29 κιλά)
Χορηγοί: Ιχθυοκαλλιέργειες Νηρέας, 2ο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Παιδεία Μπροστά» Πανεπιστημίου Αιγαίου
Μας είπαν: «Είναι θετικό ότι τα παιδιά συνηθίζουν να δουλεύουν μαζί και η δουλειά τους στο τέλος κρίνεται με αντικειμενικά κριτήρια», Γιάννης Καμενάκης.
«Μου άρεσε πάρα πολύ η συμμετοχή μας, αν και αντιμετωπίσαμε δυσκολίες μέχρι να φτάσουμε εδώ», Χαρά Καμενάκη.

«Η λέξη “αγώνας” ίσως είναι σχετικά λανθασμένη, όταν χρησιμοποιείται για το Eco-Marathon· η λέξη “γιορτή” είναι μάλλον η πιο κατάλληλη»